Dyrt att vara student på högskola och universitet!

Idag började skolan igen och det med besked. En heldags föreläsning med det svåraste och tuffaste ämnet på hela kursen nämligen "Syra-bas balansen" i kroppen och "rubbningar i vätske-, närings- och elektrolyt balansen". Ja det är ungefär lika krångligt som det låter på namnen ;)

Jag studerar till sjuksköterska vid Mälardalens högskola i Eskilstuna och har gjort det sedan ett år tillbaka. Att studera på högskola och universitet innebär inte bara ett roligt studentliv utan även att man har ett väldigt stort ansvar för sitt eget lärande, får avsätta mycket tid till studier då det är ett rasande tempo och man går på CSN(i alla fall de flesta studenter) vilket inte innebär någon större inkomst om man inte kan kombinera det med ett extra jobb på sidan av studierna.

Att du som student har lika mycket utgifter som någon annan verkar inte politikerna förstå då de har lagt studiemedlen väldigt lågt och som heltidsstuderande får du med bidragsdelen och fullt lån ut 8140kr/månad eller för 4 studieveckor. Med dessa pengar ska du sedan kunna betala hyra, alla räkningar, matkostnader, eventuella färdmedel till och från skolan, eventuella fritidsaktiviteter och dessutom kurslitteratur för att klara skolan!

Kurslitteratur är något du inte kan klara dig utan på högskolan och den måste du dessutom ordna själv. Ibland går det att låna böcker på biblioteken, men dessvärre finns det oftast bara ett fåtal exemplar av varje bok. I annat fall får man gå i hop och köpa böcker tillsammans med sina studiekamrater, har man tur och har en kompis som studerar samma sak men en termin eller flera över en kanske det finns begagnad litteratur hos denna att låna eller köpa billigare och sedan kan man kopiera i den mån det är möjligt och tillåtet. Det sista alternativet är att köpa böckerna vilket många studenter, inklusive mig själv, drar sig för då detta många gånger blir en väldigt dyr historia. Kurslitteratur är inte billigt men det är något man verkligen behöver och det vet alla som säljer kurslitteratur och ibland kan jag känna att de lite utnyttjar det faktum att studenterna många gånger står i ett beroendeförhållande gentemot förlagen.

Som jag skrev i början av detta inlägg började skolan idag igen och med den nya kursen kom självklart en rejäl litteraturlista. Vi ska läsa en kurs nu under 10v och till den kursen ska vi ha inte mindre än 13 böcker.. Personligen tycker jag att det är helt extremt med så många böcker. Idag beställde jag i alla fall hem två av dessa böcker, två av de böcker som jag tror att jag kommer ha stor nytta av och det gick på hela 905:-(!!). Det är ju sjuka pengar för en student och särskilt då du ska ha 11 böcker till för att få med all litteratur på listan, vilket jag aldrig kommer köpa. Ska försöka låna några på biblioteket också så får vi se vad kurskamraterna har för böcker också..


Ekonomin är något många studenter oroar sig för, då kan lätt den dyra kurslitteraturen bli ytterliggare en faktor som spär på denna oro...


Är det någon av er som också läser på högskola eller universitet? Vad tycker ni om priserna på kurslitteratur och antalet böcker till kurserna?

Posted in:Jacka från H&M 

Riktigt snygg skinnjacka med fårull från H&M. Det är precis denna typ av jacka som vi kommer få se på många av de kända bloggarna i höst och även på många andra som ser upp till bloggarna och andra kända personer. Jag tycker den här är underbart snygg och att det dessutom blir din för bara 299:- är nästan för bra för att vara sant, eller vad tycker du?!
Posted in: Mode och trenderYou never say hey, Or remember my name, It's probably cause, you think you're cooler than me.
You got designer shades,
Just to hide your face and
You wear them around like,
You're cooler than me.
And you never say hey,
Or remember my name.
It's probably cause, you think you're cooler than me...Stövlar från H&M


Personligen så älskar jag dessa stövlar i båda materialen och färgerna. Båda känns helt rätt inför hösten och är bara så otroligt snygga!

VAD TYCKER NI OM STÖVLARNA?
Posted in: Mode och trenderDagens outfit

Nu är jag hemma på lunch, vi har en väldigt intressant föreläsning om vad som händer i kroppen när man blir uttorkad och vad man ska göra för att behandla det beroende på om personen är fullt frisk i övrigt eller har andra sjukdomar som försvårar det hela.

Jag ska vara tillbaka i skolan strax innan 13 och sen håller föreläsningen på till ca 16. Så nästa inlägg kommer upp efter det någon gång.

Tänkte passa på att bjuda på en dagens outfit medan jag är hemma!


Svart t-shirt - H&M
Rutig skjorta - MQ
Jeans - Gina Tricot
Skinnjacka - H&M
Väska - Gina Tricot
Ringar - Kreta, cocoo.se, Primark och H&M
Armband - Gina Tricot och markand i Mexico
Converse
Posted in: Mina outfits31 augusti 2010

God morgon!

Hur mår ni idag? Jag är fortfarande förkyld och har i "vanlig" ordning hostat en hel del under natten då apoteket aldrig fick något recept från vårdcentralen igår på hostmedicinen åt mig. Återigen har mina tvivel gentemot vårdcentralerna bekräftats, trist!

Idag börjar i alla fall skolan igen och vi ska läsa en jätteintressant kurs nu i början. Kursen handlar om olika sjukdomstillstånd, hur man undersöker dessa, behandlar dessa och vilka symptom man kan få av de  olika sjukdomarna! Det ska bli otroligt spännande och intressant!

Nu måste jag kila, men lovar att bjuda på en dagens outfit lite senare! Kramar från mig


Saknar detta minst sagt....
Posted in: AllmäntNelly - Just a dreamNy låt med rapparen Nelly, den är riktigt bra så jag tycker absolut att ni ska lyssna på den!


Everything..You are the strength
That keeps me walking
You are the hope
That keeps me trusting
You are the life
To my soul
You are my purpose
You're everything....Min nya design - vad tycks?!

Nu har jag äntligen fått till en ny design här på bloggen, jag kände att det var dags för ett nytt utseende nu när det blir en ny säsong och vi går mot lite mörkare tider. Jag fick hjälp av duktiga Emma, då jag själv är helt hopplös när det kommer till bloggdesign. Och jag är supernöjd med den nya designen, så tack så jättemycket Emma för din hjälp!!!DEN GAMLA DESIGNEN


DEN NYA DESIGNEN

VAD TYCKER NI OM DEN NYA DESIGNEN I FÖRHÅLLANDE TILL DEN GAMLA??
Posted in: AllmäntLinne från Gina Tricot


Väldigt fint linne från Gina Tricot. Jag fullkomligt älskar de stora rosorna som pryder hela framsidan av linnet. Den ger mig en sorgligt romantisk vibb som jag på något konstigt sätt kan relatera till. Skulle inte tacka nej till att bära detta linne tillsammans med tights med skinndetaljer, höga klackar och en mysig kofta i höst!!
Posted in: Mode och trender30 augusti 2010

God morgon!

Egentligen skulle jag vara på jobbet nu men det blev inget då jag redan igår kväll kände mig sämre med förkylningen och började få ont i lungorna när jag andades. Så nu sitter jag och väntar på att vårdcentralen ska ringa tillbaka, de skulle ringa vid 10.30 så det känns inte så hoppfullt om att jag ska få en tid idag trots att jag ringde så fort jag kunde i morse, verkar som att hela Eskilstuna är sjuka just nu, men vi får se som sagt när de ringer.

Jag ska passa på att äta lite frukost så länge och svara på era underbart fina kommentarer!

Posted in: AllmäntDesign till Madeleine!

Hej! Det är emma som skriver, jag har precis gjort klart designen till Madde. Hoppas verkligen hon blev nöjd, hon har kollat och sånt på den och hon säger att hon tycker att den är fin.
Ni får gärna besöka min blogg för att göra det tryck härOutfits från veckan som gått

Tänkte bjuda på de outfits som jag haft denna vecka. VILKEN ÄR DIN FAVORIT?

Posted in: Mina outfitsAvskedsmiddag för söta Sara på Akropolis

I fredags kväll var vi 9 tjejer som träffades för att tillsammans äta middag för att ta farväl av vår söta och underbara vän Sara som ska flytta till Malmö för att plugga. Vi åt på den mysiga och trevliga restaurangen Akropolis här i stan och flera av oss åt faktiskt en tre rättersmiddag(inklusive mig). Det blev några glas vin på restaurangen och sen var vi några stycken som gick vidare till baren Håpes och tog ett glas till. Där satt vi en stund och bara umgicks och pratade innan vi gick hemåt strax efter 00.30 då vi alla var sega och trötta och min röst knappt gick att urskilja längre. Det var en väldigt trevlig och mysig kväll och nu är det inte många dagar kvar till min fina vän flyttar 56 mil ifrån mig...

 
Natta, Fia, Frida och Ingela


Sara, Pernilla, Camilla och Malin

Hela gänget minus Pernilla som tog kortet

Jag och min fina Sara

Den underbara tre rättersmiddagen. Förrätt: Toast Skagen, Varmrätt: Filé Black & White med potatisgratäng och Efterrätt: Tartufo
Posted in:Stövlar från H&M


Grymt snygga stövlar i ridstövelmodell. Skinnimitation i snygg brun färg. En riktig hit till höstens regn och rusk! 
Posted in: Mode och trender